Jag har fått herrman i födelsedagspresent av en kompis. Nu är det dags att baka brödet. Det blir första gången för mig - surdegsbrödet! :) Spännande att se om jag lyckas!
Jag tag hjälp av recept.nu och ska ställa mig nu i köket och baka.
Här kommer receptet i fall någon av er blir inspirerat och sugen ;)
Recept och bild kommer från hemsidan recept.nu.
Ingredienser
1 l 25 gradigt vatten
1 kg rågsikt
3 msk salt
Vill du ha ett frukt och nötbröd
100 g solrosfrön
100 g aprikoser
100 g pumpafrön
100 g valnötter
Gör så här
1. Degen får vila i rumstemperatur 1-2 dygn. Den skall bubbla och smaka surt när den är klar att använda. Då är det dags att röra i rågsikt tills det blir trögt att röra, lite drygt 1 kg.
2. Smörj sedan 2 stycken 2 liters avlånga bakformar med olivolja och häller 1 kg deg i varje, pudrar med rågmjöl och låter jäsa i rumstemperatur tills de når precis över kanten – det tar 4-12 timmar beroende på rumstemperatur.
3. Han gräddar i 190 graders ugn 55 minuter, stjälper upp direkt och låter bröden vila på galler, annars förlorar de frasighet.

Så gott det låter med brödrecepten! Surdegsbröd är ju såååå gott! Min mormor hade alltid en surdegsklump i kylen inför nästa bak. Så spara du en bit tills nästa gång, då behöver du ju inte "syra" degen innan!
SvaraRaderaLycka till med baket!
Kram
Lisa
Tittar in och önskar dig en riktigt God Jul ♥
SvaraRaderaKram Lotta
Hej vännen! Ditt bröd ser jättegott ut! Önskar dig en härlig jul! Kram Maria
SvaraRadera