måndag, december 21, 2009

Surdegsbröd

Hej alla godingar!

Jag har fått herrman i födelsedagspresent av en kompis. Nu är det dags att baka brödet. Det blir första gången för mig - surdegsbrödet! :) Spännande att se om jag lyckas!

Jag tag hjälp av recept.nu och ska ställa mig nu i köket och baka.

Här kommer receptet i fall någon av er blir inspirerat och sugen ;)

Recept och bild kommer från hemsidan recept.nu.

Ingredienser

1 l 25 gradigt vatten
1 kg rågsikt
3 msk salt

Vill du ha ett frukt och nötbröd
100 g solrosfrön
100 g aprikoser
100 g pumpafrön
100 g valnötter

Gör så här

1. Degen får vila i rumstemperatur 1-2 dygn. Den skall bubbla och smaka surt när den är klar att använda. Då är det dags att röra i rågsikt tills det blir trögt att röra, lite drygt 1 kg.

2. Smörj sedan 2 stycken 2 liters avlånga bakformar med olivolja och häller 1 kg deg i varje, pudrar med rågmjöl och låter jäsa i rumstemperatur tills de når precis över kanten – det tar 4-12 timmar beroende på rumstemperatur.

3. Han gräddar i 190 graders ugn 55 minuter, stjälper upp direkt och låter bröden vila på galler, annars förlorar de frasighet.

3 kommentarer :

  1. Så gott det låter med brödrecepten! Surdegsbröd är ju såååå gott! Min mormor hade alltid en surdegsklump i kylen inför nästa bak. Så spara du en bit tills nästa gång, då behöver du ju inte "syra" degen innan!

    Lycka till med baket!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Tittar in och önskar dig en riktigt God Jul ♥
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Hej vännen! Ditt bröd ser jättegott ut! Önskar dig en härlig jul! Kram Maria

    SvaraRadera

TACK FÖR ATT DU LÄMNAR ETT SPÅR EFTER DIG!
HAR DU INGEN BLOGG VÄLJER DU "ANONYM" ALTERNATIV SEN KAN DU KOMMENTERA
HÄLSNINGAR, OLG@

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails