torsdag, oktober 03, 2013

Mjölksyrade vitkål. Enklaste och godaste


 
Hej fina ni!
 
I dag tänkte jag dela med mig ett gammalt och klassiskt recept på mjölksyrad vitkål. Det finns mängde av recepter på syrade vitkål. Det är som köttbullar - alla har sitt recept, som är "rätt"...
 
Ni kanske märkte att på sistone ska allt picklas och mjölksyras. Och det är bara positivt, tycker jag!
 
Lite information: om man mjölksyrar vitkål på hösten behåller den mer vitamin C våren därpå än en "färsk" vitkål som lagrats på hyllan i ett lager. Och bakterier som frodas under mjölksyrnings processen är mycket gynnande för tarm- och magfloran.
 
Mjölksyrad vitkål passar utmärkt till köttet, grytor eller som separat rätt - salladen på kålen är lättgjort.
 
Receptet:
 
Du behöver en porslinkärl, glasburk eller emaljrad stor kastrull/gryta. Inga järn eller aluminium kärl an användas då de stör syrnings process.
Se till att allt är ren diskat dock ska det inte finnas rester av diskmedel, den gör också att syrningen avstannar/störs.
 
Vitkål - så mycket som du kan få i din kärl... Tänk på att den kommer pressas hårt och i 3 liters kärl går in mer än 3-5 kg vitkål.  Det är smartare att ha utrymme kvar än få saften rinna ut då och då...
 
Morötter -
 bör vara en fjärde del av vikte av vitkålen...
 
Salt (OBS! Utan jod! Joden är bakteriedödande och .... ja! kommer stoppa syrningen!) mineral salt går bra, bordsalt, helst ekologisk, dvs utan klumpförebyggandemedel.. Jag använde Himalayasaltet.  
 
Med hjälp av en köksassistent går hela förberedelser mycket fort. Jag har min kära Kitchen Aid till hands och är så glad! Minns tider när man fasade inför dagen då vitkålen skulle köpas in och syras....
 
Riv grovt vitkål och morötter. I en skål eller på rent bord lägg upp lite av rivna vitkålen och salta den. Salta gör man så pass mycket att det känns som saltat aningen för mycket. Sen kramar du vitkålen med händer tills saften kommer. Det brukar ta ca 20 sekunder.
 
Det finns folk som blandar morötter och vitkål direkt, dvs kramar de ihop. Jag tycker att färgen på vitkålen blir inte så fin, när vitkålen syrats klart *ler*
 
Sen strör jag lite rivna morötter på saftiga vitkålen. Och fluffar till lite. Inte krama alltså!
 
Sen lägger man allt i rena kärlet och trycker till.
 
Upprepa det hela tills vitkålen är slut. Varje gång du trycker vitkålen i kärlet kommer du få mer saft på ytan. När du är klar lägger du en tallriken som kommer hålla vitkålen under saften. Du behöver även vikten på tallriken. Det kan vara en ren sten eller en vanlig fryspåse som fyllts med vatten.
 
Efter ett dygn ska du ta bort vikten och tallriken och med en ren skeds skaft (något avlångt som når till kärlets botten) gör du hål i kålmassan. Det är för att de gaser som bildades kan komma ut och vitkålen inte ska ha konstig doft i slutet. Gör så varje dag, en gång om dagen fram tills vitkålen är färdig.

Färdig är den efter ca 4 dagar i rumstemperatur. Du kommer känna typiska doften eller så kan du ta lite och prova. Det borde vara krispigt... Du kommer nog förstå smaken.. *ler*
 
Efter det kan du lägga över i mindre burkar och ställa i kylen. Då håller den i ca 2 veckor.
Eller (om möjligheten finns) ställa hela kärlet svalt. Då håller den sig hela vinter ut!
 
Tro mig det är mycket lättare att tillaga syrade vitkål än att läsa mitt inlägg *skrattar*
 Du borde prova det!
 
Trevlig helg!
 
kram/Olg@

2 kommentarer :

  1. Jag har aldrig testat det men de låter jätte gott :-)
    Hoppas du får en toppen helg
    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Surkål har jag ätit, det brukade vi köpa i
    Norge när jag var barn. Vitkål äter jag
    ofta fast aldrig syrad, kanske provar.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera

TACK FÖR ATT DU LÄMNAR ETT SPÅR EFTER DIG!
HAR DU INGEN BLOGG VÄLJER DU "ANONYM" ALTERNATIV SEN KAN DU KOMMENTERA
HÄLSNINGAR, OLG@

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails