måndag, oktober 29, 2012

Dumplings dvs pelmeniHej alla godingar!

Nu kom det riktig vinter, även om snön lyser med sin frånvaron än så länge. 

Förr i tiden hade man inga kylskåp och inte alltid hade folk kallkällare att ställa maten i. Då anpassade man matlagningen efter säsongen. När frosten kom då började man i Ryssland laga pelmeni (dumplings) och förvarade de i kylan. Det är en gudomlig, enligt mig, rätt som är lite tidskrävande men så smaskig!!! 

Köttravioli, brukar jag säga till de som aldrig åt rätten. Än så länge har jag inte träffat en som tyckte inte om pelmeni. *ler*

Ni får receptet och hoppas att ni törs laga dem!

Degen görs på vatten, salt och mjöl. Jag vet, jag är dålig på att ge exakta mått ... Men det är inte så viktigt att vara exakt, tycker jag *ler*

Blanda vattnet (3 dl) och salt och rör i mjölet i små portioner. Tills degen blir inte allt för hård och absolut inte lös. Arbeta hela tiden degen, först med en gaffel och sen med handen. När du får en smidig klump lämnar du den att "vila" under duken.

Under tiden gör du fyllningen. I blandfärs finriver du gullök. Tänk att löken ger saftig smak och snåla inte. Samtidigt ska inte löken ta överhand. På 700 g brukar jag ta 1 stor lök, som en näve ungefär... Säg inte att du har mycket små händer barra *skrattar*

Blanda ordentlig, häll eventuellt lite kallt vatten (1 dl), det kommer ge extra saftiga pelmeni. 

Sker av degklumpen en bit och kalva ut den. Du kommer märka efteråt hur många pelmeni kommer av biten i den storleken och kan styra på det viset hur stor bit du sker av nästa gång. Kalva ut den tills degen blir ca 2-3 mm tjock. Strö över mjölet då och då så att den inte klistrar sig fast på kavlen. 

Med hjälp av ett glas gör du regebundna cirklar. Inte för stora inte för små ska de vara. Ca 5 cm i diametern brukar vara lagom. 

Lägg i varje cirkeln färsen. Så mycket att du kan göra halvmåne genom att trycka ordentligt ihop kanter på cirkeln. Och sen drar du halvmånens ändor ihop och trycker de fast. Då (förhoppningsvis) får du samma fina pelmeni som på bilden ovan. Ska nog säga att det finns massor av olika former på pelmeni, men standard tillväga gången är som jag beskriver. Detaljer avgörs pga hur hårt man drar änderna ihop.

Släng pelmeni i salt, kokande vattnet och koka (efter de dök upp i vattnet)   ca 7-10 minuter. Ta upp en styck och pröva. Degen ska vara genomkokt, det märks direkt i smaken. Ta upp med hålslev.

Servera med smetana eller cremé fraíshe. 

Smaklig måltid!

kram/Olg@


6 kommentarer :

 1. Du är allt en riktig matmamma du ser jättegott ut, får se om jag törs prova.
  Ha en fin vecka!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Det låter ju riktigt gott och smaskigt!
  Tack för tipset!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Det ser riktigt gott ut!
  Du donar och grejar och bakar o håller på.
  Du är så himla duktig tycker jag.
  Stor kram
  Jessica

  SvaraRadera
 4. Du har alltid spännande recept,
  låter gott.
  Ha en fin helg vännen
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 5. Mmmm så gått det låter...men Smetana det är min favorit det:) KRAM Helena

  SvaraRadera
 6. Tack, för kommentaren på min blogg. Du har en spännande mix på din, jag har aldrig gjort dumplings men kanske vågar jag prova med ledning av din utförliga beskrivning.
  Hälsningar,
  Kristina

  SvaraRadera

TACK FÖR ATT DU LÄMNAR ETT SPÅR EFTER DIG!
HAR DU INGEN BLOGG VÄLJER DU "ANONYM" ALTERNATIV SEN KAN DU KOMMENTERA
HÄLSNINGAR, OLG@

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails