tisdag, augusti 19, 2014

Plockmat eller tapas


 
 
Hej på er!
 
Vi kom fram att "borta bra men hemma bäst" med mina barn och det gläder mig... Just nu bor vi lite trångt och trots allt uppskattar vi vår lilla hem, mysig och ombonad...
 
Även om man är ledig kanske vill man inte lägga hur mycket tid på matlagningen som helst... Jag tycker att köpa "färdig mat" i form av inlagda grönsaker är helt ok. Givetvis ska man försöka få närodlade och ekologiska i den mån man kan...
 
På sommaren är det enkelt att få ihop en fin middag på noll tid, enligt mig..
 
På bilden har vi hummus, rostade färsk potatis, paprikor fyllda med ost, marinerade vitlök, kyckling, auberginer och morotssallad. Vitlök och paprikor är köpta. Humus gör jag enkelt:
 
Två burkar ekologiska kikärter sköljs under vattnet. Häller på olivolja ca ½ dl, 1 msk sesampasta (tahini), ett par vitlöksklyftor, salt och peppar samt citron saft efter smaken. Har du persilja färsk/fryst passar utmärkt annars går det an utan den. Mixa alla ingredienser i matberedare eller med stavmixer. Klart! Passar till grillad, kött, fisk och tom på brödet istället för pålägg.
 
Rostad potatis - ringla oliv olja på skuren potatis (jag bara tvättar av den), salta med havssalt och lägg på timjan eller oregano och kanske några vitlöksklyftor... På 200 grader i ca 30 minuter är de klara.
 
Salladen på råa morröter hittar ni HÄR - perfekt mat till alla som älskar fräscha smaker.
Auberginer älskar jag - rostade och grillade men mest röra på de... HÄR är ett annat recept på auberginer. I dag kommer ett nytt.
 
Börja med att tvätta av två lagom stora auberginer och lägg de in i ugnen på 200 grader med små snitt på ytan. Efter ca 40 minuter eller när auberginen blivit mjuk tar man ut den och skalar av den. I en kastrull steker man en stor gul lök och efter löken blivit gyllene brun tillsätter man en msk tomatpuré och en burk (ca 400 g) krossade tomater. Jag brukar slå av saften från tomater för att få bästa konsistensen på aubergine röra.
 
Lägg in i kastrullen auberginer och låt puttra i ca 5 minuter. Ta av värmen och mixa med stavmixer eller i matberedare. Röran ska vara sval vid serveringen.
 
Kycklingen... Enklaste och godaste jag hr lagad... Man kan ta filé, fas de blir extra gott och mört med rött kött - överdel av låret - min favorit. Marinera 1 kg tinade kyckling i 1 l naturell fil/yoghurt som blandades med 3-4 klyftor pressad vitlök, salt&peppar och piri-piri (stark) krydda. Har du inte piripri  ta torr timjan och dragon i filen/yoghurten. Helst ska det stå över natten, men räcker gott med ett par timmar. Sen skaka av lite bitar och lägg de i ugnsäker form... Stek i ugnen på 200 grader ca 45 minuter... Garanterat uppskattning vid bordet!
 
Det var allt mina vänner för i dag!
 
Snart kommer nyheter!
 
Håll utskick och ät gott varje dag!
 
kram/Olg@

8 kommentarer :

  1. Hann läsa din kommentar innan blogger kollrade bort den :/
    Inkäpstället länkar jag med bilden hihi men det är Chilli :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj...Glömde ju "säga" att detta låter riktigt gottit/Kram

      Radera
  2. Åh, så många ljuvliga recept du bjuder på här! Du är en riktig "matmamma" du! :)
    Den där aubergine-röran måste jag bara prova, så himla god den låter...och kyklingen! *suck* Det vattnas verkligen i munnen!
    Kram och tack för recepten!
    Lisa

    SvaraRadera
  3. Den där tallriken skulle sitta fint en
    fredagskväll, så mycket gott. Och det blir
    mycket matlagning på semestern, ibland
    vill man ha mat som går snabbt och laga.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Härligt att du är tillbaka :-)
    Tallriken ser fantastisk ut. Det vattnas i munnen.
    Ha en fin vecka!

    Kram
    Cattis

    SvaraRadera
  5. Oj så gott...nu blev jag hungrig! =)
    Ha det gott...kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Åh så gott allt låter!
    Det är så härligt med plockmat, så kan alla äta sig mätt på sina egna favoriter.
    Ha det fint!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  7. Hej min fina vän.
    Vilken läcker tallrik du serverar, det ser supergott ut :) Det är så härligt med plockmat, kan bli något liknande ikväll faktiskt!
    Blir lite nyfiken på dina nyheter :)
    Hoppas allt är bra med dig.
    Stooor kram
    Jessica

    SvaraRadera

TACK FÖR ATT DU LÄMNAR ETT SPÅR EFTER DIG!
HAR DU INGEN BLOGG VÄLJER DU "ANONYM" ALTERNATIV SEN KAN DU KOMMENTERA
HÄLSNINGAR, OLG@

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails